Vechtende Venetianen – 17 oktober

17 oktober 1649, Venetië, Arnout Hellemans Hooft

’s Naemiddaeghs saegen wij t’ gevecht tusschen de Castellanen, en Nicolotten met vuijsten, daer de Nicollotti meester waeren. Hier was machtigh veel volks in gondels, op huijsen en straeten. ’t Gevecht geschiede op een brugh. Ik geloof dat ‘er wel 200 aen elke sijde waeren, en wel 50 in ’t waeter soo nu soo dan tuijmelde. Altoos in den eersten aenval vielen ‘er aen die sijde daer ik was wel 10 of 12 in ’t waeter. ’t Duijrde meer dan 2 uuren. Daer waeren wel 200 edelluijden bij malkander op een dack, veel juffrouwen keeken der mede, meest vermomt, gelijk ook eenighe priesters en edelluijden.

Tijdens zijn bezoek aan Venetië zag Arnout Hellemams Hooft een traditioneel gevecht tussen de rivaliserende facties van de stad, de Castellani en Nicolotti. Ook tijdens het Venetiaanse carnaval gingen deze twee groepen op de vuist. Vanuit hun gondels en vanaf hun daken keek de bevolking met plezier toe.

RP-P-OB-207.665.jpg

Vechtpartij op brug in Venetië, Domenico Rossetti, 1660 – 1736. Rijksmuseum: RP-P-OB-207.665.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s