De bibliomaan – 14 november

14 november 1674, Florence, Coenraad Ruysch

Woensdach den 14e dito bracht ons de heer De Wit bij de heer Maillabechi, bibliothecaris van de hertoch en aen t’ hof seer geestimeert. Desen heer onthaelden ons met extraordinare groote civiliteijt. Hij leeft even als de oude philosophen en sit tot sijne ooren toe in de boeken, dewelke met een ongeloofelijke quantiteijt syn gansche huys door seer confus op en door malkandere leggen, doch hij weet niet te min in een moment en gelijck als blindelinch te vinden t’ geen iemant desireert te sien.

Verschillende Nederlands in Florence brachten een bezoekje aan de geleerde Antonio Magliabechi (1633-1714), de bibliothecaris van groothertog Cosimo III. Magliabechi had het luisterende oor van de groothertog en was zo af en toe in staat om een audiëntie te arrangeren. Ook was hij er fervent boekengek. Verschillende anekdotes vermeldden dat hij enkel oog had voor zijn verzameling en voortdurend dezelfde kleding droeg om geen tijd te hoeven verspillen met omkleden. Die tijd kon je immers beter besteden met lezen.

Ook Coenraad Ruysch had het over zijn imposante verzameling en Magliabechi unheimische gave om blindelings elk boek terug te vinden.

rp-p-1909-5480.jpg

Portret van bibliofiel Antonio Magliabecchi, Cosimo Zocchi, ca. 1740 – ca. 1784. Rijksmuseum: RP-P-1909-5480.

Een gedachte over “De bibliomaan – 14 november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s