Middeleeuwers schreven weinig

In juni 1683 bezocht een anonieme Friese reiziger de universiteit van Oxford. Naast visites aan de hoofdstad en de koninklijke paleizen Windsor en Hampton Court was het goed gebruik om een tourtje Oxbridge te doen en de collegebanken te bekijken waar buitenlandse studenten hun bul behaalden. Oxford had volgens de Fries een geweldige bibliotheek, waarbij die van Leiden en Franeker in het niet verdwenen. Hij vond een aantal middeleeuwse handschriften, waaronder waarschijnlijk een heuse Gutenbergbijbel. De Fries verwonderde zich met name over de geïllustreerde initialen in deze handschriften, de schitterende dierentekeningen van apen en katten die van de middeleeuwse bladspiegel leken af te lopen. Met zo’n aandacht voor detail kun je als middeleeuwer natuurlijk weinig schrijven. Zijn reactie op deze boeken verschilt niet zoveel van die van collega’s wanneer er weer een foto van een manuscript uit de printer rolt. Oude boeken: het is maar raar spul.

Nae dat wij eenige plaetsjes waeren gepasseert quamen savonts tot Oxon (vulgo Oxfort), twelck een plaetsje is als Franequer nae mijn oogh, wel soo groot, omringt met een muir. Het is een plaetsje int aenkoomen met ontallijke toorens en sijn in dat plaetsje sestien collegia, waeronder een is die de voornaemste is en wort genaemt Corpus Christi Ecclesia, waer in ontallijke veele rariteijten sijn te sien, als voor eerst een magnifique bijbliotheek waer bij die van Leijden en Franequer te samen in een souden omtrent een darde part uijjtmaken. En insonderheijt staen aen te merken die uijtstekende manuscripten die se ons altesamen toonden dat het een lust was om te sien. Als ook toonden se ons het eerste boek dat gedrukt was als wanneer de druck kunst eerst was uitgevonden en ook schrift twelck op bast van boomen geschreeven was en op soo danigen fatsoen dat het seer te verwonderen was. Wanneer men nu sulk een brief souw schrijven, men souw een half jaer werck hebben, want de letters beeldeden uijt het fatsoen van honden, catten, apen, paerden, vogels en vissen, soo dat daer uijt staet te presupponeren [af te leiden] dat se in die tijden niet veel moeten hebbe geschreven.

Schermafbeelding 2016-02-02 om 16.59.39

Reisbeschrijving van … uit Leeuwarden naar Engeland en Frankrijk. 1683-1684. Ms. Leeuwarden: TRESOAR, FA Thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg 3978, 31.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s