De voeten van de paus – 2 januari

2 januari 1650, Rome, Arnout Hellemans Hooft

Gingh ik de Paus in sij paleijs mis sien doen, en daerna sijn voeten kussen: een rode grote fluwele muijl met een kruijs van goudt en silver daer op geborduijrt, en kreegh doe [toen] de benedictie, en gingh daermede heen.

Op 2 januari 1650 mocht Arnout Hellemans Hooft, het zoontje van P.C. Hooft, de muiltjes van de paus kussen. Arnout was dan wel protestants opgevoed, het was interessant om zo’n belangrijk figuur als de pontifex te zien en een hele eer om mee te mogen doen aan een bijzonder katholiek gebruik. Daar kwam bij dat een week eerder het zogenaamde Jubeljaar was ingeluid, het katholieke feestjaar waarin alle pelgrims in Rome door de paus vergeven werden van hun zonden. Zoiets trok ook protestantse Nederlanders.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s