Engelse gevangenen – 3 januari

3 januari 1652, Londen, Lodewijk Huygens

Ick passeerde onder andere door New-gate sijnde een gevangen-toorn daermen alderhande soort van misdadigers op leght (…) Dit volck meest door ijsere traliën op straet siende, riepen seer luijd en miserabelijk om aelmoessen, en laeten sackjens aen touwtjens neder om die te ontfangen. Een man hier ontrent staende, seijde mij datter allemaents [elke maand] meer dan 20 van dese miserabele van honger en gebreck stierven.

Secretaris Lodewijk Huygens vertrok in de winter van 1649 naar Londen. Naast zijn diplomatieke werkzaamheden, kon hij ook de stad goed bekijken. Berucht was Newgate Prison, na de Tower of London de bekendste gevangenis van de stad. De gevangenis was opgedeeld in drie delen. Gevangenen aan de Master’s side konden kost en onderdak betalen, de Press Yard was bedoeld voor speciale gevallen en aan the Common Side zaten de sloebers. Die sloebers zag Lodewijk bedelen om een aalmoes.

Newgate_Prison_Publ_1800

Plattegrond van Newgate Prison

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s