Een bezoek aan het armenhuis – 4 januari

3 januari 1654, Napels, anoniem

Uit dese kerck wierde wij int arme gasthuijs geleijt dat hier dichtbij, of aen vast is, waer in over de 2000 arme, siecken, kreupelen en lammen onderhouden worden, beneffens [naast] wel 1000 weesen en vondelingen, die al daer opgevoet en in goede conste of hantwercken opgetogen worden, sijnde hier een groot vermaeck ijder sijn werck en werckplaets te besien, niet sonder verwonderingh over de goede ordre en tucht, die hier onder henlieden gevonden wert.

Tegenwoordig bezoek je in Napels het Castel Sant’Elmo en maak je een omweg om de Vesuvius te beklimmen of Pompeï te bezoeken. In de zeventiende eeuw kon je als reiziger ook prima een armenhuis of ziekenhuis bezoeken. Dat was ook interessant. Deze anonieme bezoeker, die in de jaren vijftig op zakenreis naar Spanje en Portugal ging, vermaakte zich prima in dit Napolitaanse huis voor armen, kreupelen en weeskinderen. De duizend kinderen werden stevig aan het werk gezet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s