Huisdieren zegenen – 17 januari

17 januari 1700, Rome, Jacob en Pieter van der Dussen

Deesen dag wert geheeten St. Johanna Abbatte. Op deselve werden alle de beesten als paarden, ezels etc. gewijt. Digt bij de kerk van St. Maria Maggore is een Frans klooster, alwaar aan een poort twee van de paters met een vat met wijwater bij haar stonden, die de paarden en esels die daar voor passeerden met dat water wijden. Hier voor krijgense van sommige wasse kaarssen, van andere gelt, van andere tarw, koorn, rogge etc., soo dat desen dag aan het klooster wel 600 scudi opbrengt. Wanneer deese paarden gewijt sijn, soo krijgen sij geen quaat, soo men hier sijd, dog wanneer het gebeurt dat het geschiet, soo rekenense de straf haar toe om haar sonden diese gedaan hebben.

Op 17 januari viert de katholieke kerk de naamdag van Antonius-Abt. Antonius was de beschermheilige van de zwijnenhoeders, varkens en huisdieren. Vanwege dat laatste komen de bewoners van Rome op 17 januari in groten getale naar de Chiesa di Sant’Antonio Abate all’Esquilino. Op het pleintje voor de kerk werden op deze dag hun dieren gezegend.

Eerder schreef ik over Coenraad Ruysch die dit bijzondere katholieke gebruik beschreef. Hij spotte er mee en moest lachen om de schoothondjes van de adellijke Romeinse dames en de priesters die hun hoed afnamen voor de pauselijke paarden. Bij de gebroeders Van der Dussen ontbreekt die scherts, maar de verwondering blijft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s