Nieuws aan dek – 2 maart

2 maart 1624, Engelse kust, Constantijn Huygens

Den 2en gingen wij t’seyl mette Ebbe ende een S.W.T.S. wind des morgens omtrent vier uren ende geraeckten laverende omtrent 10 uyren voor Merrigat, daer wij met een Signaelschoot een Piloot van ’t land ontboden. Spraken een Engelschman die onlanx tegen vier Turcken seylen de overhand gehouden te hebben ende sijn groote mast verloren hadde, soo hij nochtans voort naer Nederland wilde. Verstonden mede uyt den Piloot de schielicke dood van den Hertoge van Lennox (nu Richmond) ende hoe onse schepen in de West Indien korts een rijckgeladen Spagnard genomen hadden.

In 1624 had Constantijn Huygens het ongeluk een moeizame overtocht naar Engeland te maken. Voor de Engelse kust sprak hij een kapitein aan, die vertelde onlangs aan vier Turkse kapers ontsnapt te zijn. Het was een mooie gelegenheid om nieuwtjes uit te wisselen, zoals over de dood van de hertog van Lennox en de overwinning op een Spaans koopvaardijschip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s