De vondelingenbel – 19 maart

19 maart 1675, Rome, Coenraad Ruysch

Dit hospitael onderhout niet alleen sieken, maer voet oock alle geexpooneerde kinderen2 op, tot welken eijnde buijten op de straet een draeij om is, in t’ welke het kint geleijt wert en binnen gedraijt. De geene die t’ kint daer brencht, klint de bel daer bij hangende wanneer van binnen t’ kint aengenoomen wiert en gevraecht aen den buijten staende, die niet gesien kan werden, of t’ gedoopt is, op dat dit onnoosele scaep van t’ eeuwige goet niet berooft soude werden door naelaeticheid. In dit gat kunnen geen kinderen als die nieuwgebooren sijn, alsoo de selve door een tralie moeten passeeren, die voor ouder te nauw soude sijn.

Op 19 maart 1675 bracht Coenraad Ruysch een bezoekje aan het Ospedale di Santo Spirito in Sassia, dat onderdak bood aan zieken, maar ook aan te vondeling gelegde kinderen. De draaideur die daarvoor was gebouwd, was zo gemaakt dat alleen pasgeboren baby’s konden worden achtergelaten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s