Het kasteel van Chambord – 28 maart

28 maart 1685, Chambord, Hendrik Jordens

S’morgens reden wij seer vroeg uit Blois en reden ijlincks door groote schone velden alle bij na met wijngaerden beplant, sijnde veel hasen seer tam nae bij ons lopen, op Chambort, het eerste Conincklijck huis dat wij in Vranckrijck gesien hadden; het selve leit in een laegte seer costelick bij nae alle van toorens opgebouwt; daer sijn van binnen veel groote gemacken, dog geene waeren gemeubleert ter oorsaeck, dat men daer met timmeren besig was, en men maeckte preparatie om eenige groote stallingen als huisen voor grooten te bouwen; men maeckt daer van water lant en van lant water; ook stont daer oock een Canal meer als een uir verre gemaeckt te worden, om water in een moras nae aen ’t casteel gelegen te brengen; na dat wij dit alles geexamineert hadden, joegen wij weder voort door ’t perck van des Conincks, daer wij veel harten sagen en gesegt worden 7 mijlen in sijn omtreck te hebben (…)

Hendrik Jordens zag op 28 maart 1685 zijn eerste Franse kasteel, het kasteel van Chambort aan de Loire. Hij was met name verbaasd over de waterwerken van het kasteel, die van “water lant en van lant water” maakten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s