Lelijke Mariabeeldjes – 18 april

18 april 1642, Pontoise, Pieter de la Court

De huisen syn al van witte arduin steenen gebout, namen ons middachmal in het schilt van Vrankryk recht voor de kerck daer het volck penitentie sagen doen, voorneemlick voor een lelik St. Maria beelt, want men moet weeten, dat sy gants niet over een en komen. Ick hebber te Parys voor den kerck swart als een moriaen een ander voor een andere kerck als een gele moor op een ander heel wit als een sneew andere levendich en blosende.

In Frankrijk kon de Leidse textielhandelaar Pieter de la Court zich opwinden over de lelijke Mariabeeldjes die hij onderweg tegenkwam, zeker aangezien de makers het niet eens konden worden over de huidskleur van de heilige maagd.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s