Kunst- en vliegwerk – 16 mei

16 mei 1652, Venetië, Johannes Lieshoud

Den 16 dito savons hebbe hier een Comedie sien speelen. […] Het was een heerlyck werck. Het toneel wiert wel 20 maal verandert, dat al sonder de voorste tapyten toe te doen en het veranderen geschieden in een ogenblick. Het eerste toneel was een zee Casteel met veel galyen. Op dit water quam een boot aanroeyen. Het tweede was een perspecktief van een galdery die scheen meer als een uer lang te syn. Hiernaar een tuijn van de selfde lengte. Hierna een bosch, daar naar een turcks Palys met wel 2000 beelden. Hiernaar een palys. Hierna een kamer met stoelen en banken en andere versierselen. Hier naar een drie dubbelde galdery en veel andere dingen meer. Als het toneel veranderde soo veranderde het verheemelte van gelyke. Daar wierden drie persoonen seer aardig omhoog getrocken, andere daalde weder, andere neer op draken. Ook quamen der vier paarden en vier buffels en vier luypaarden dansen. Op dese Comedie wiert niet gesproken maar altyt gesongen, Ik hebben van veel reysigers die overal geweest waren verstaan dat sy nooyt diergelyk gesien hadden.

In Venetië zag Johannes Lieshoud een spectaculaire vertoning, met alle mogelijke kunst- en vliegwerken. Die theatertechnieken waren nog lang niet in Amsterdam ingeburgerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s