Een duivelse vlieger – 20 mei

20 mei 1653, Yverdon-les-Bains, Vincent Laurensz. van der Vinne

Onderwijl ick hier werckende was, maeckte ick voor Monsr. de la Premë een vlieger om onse Hollantse kinder keurtjes hier eens mee te speelen, te meer omdat hij seijde die daer te lant noijt gesien te hebben. Doch soo dra was sij niet inde lucht of ‘theele stedeken was in roeren en niemant wist wat daer af te maken als een teken Godts, die yets van aenstaende oorlogh (gelijck alreede begon uijt te barsten) daer door bekent wilde maken. Een seker ouwe vrouw dit siende, seijde: dasz ist warlich ein ‘tZiecken gottes, iets moesse mir betten. Dit mirakel wiert oock aende naest leggende plaetsen voort vertelt dat aldaer op ‘tmiddel vanden dach soo wonder teijcken gemaeckt was, quamen met menichten bij ons en sagen met verwonderen toe dat wij aen een toutje hadden ‘tgeen sij eerst voor een teijken Godes aengesien hadden.

De kunstenaar Vincent Laurensz. van der Vinne verbleef langere tijd in Yverdon-les-Bains. Daar knutselde hij een vlieger in elkaar. De lokale bevolking schrok ervan.

rp-p-ob-46-120.jpg

Jan Luyken, Kinderen spelend met een vlieger, 1712 (Rijksmuseum RP-P-OB-46.120)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s