Beeldenstorm – 7 oktober

7 oktober 1650, Lyon, Arnout Hellemans Hooft

Wij saegen St. Jan, de eerste kerk van Lion, daer ’t huijs van den eerstbisschop bij staet, tegenwoordigh de ouder broeder van de kardinaal Richelieu, ook kardinael, daer Hendrik de IV in getrouwt is met Maria de Medicis dat nu heel vermaekt wordt. Voor de kerk boven de poort waeren nog eenige heijligen ’t hoofd af, dat de gereformeerde cantons van Switscherlandt gedaen hebben.

Arnout Hellemans Hooft bezocht in oktober 1650 de kathedraal van Lyon. Op 2 mei 1562 vernielden calvinistische troepen, onder leiding van baron des Adrets, grote delen van de kerk. Kerkklokken werden omgesmolten en standbeelden van heiligen werden op straat gesmeten. Tachtig jaar later zag Arnout nog sporen van de toenmalige beeldenstorm.

Sac de Lyon par les troupes du baron des Adrets

Sac du Baron des Adrets, tweede helft 16de eeuw.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s