Ontgroening – 20 oktober

20 oktober 1699, Brennerpas, Jacob en Pieter van der Dussen

De Bernerberg is de hoogste passage aan de sijde van Insprug, dog ordinaris sijde de voerman dat het hier waaijt, sneeuwt of regent, dog wij passeerden het met schoon weer. Men klimt de weg op en af, door een nauwe dog goede weg besloten door ’t gebergte […] Even eer men aan Midderwalt komt, weert ons een steen aangewesen met een gat, daer de cooplieden die voor de eerste maal met coopmanschappen na de Bolzaner markt komen, onder door heen moeten kruijpen, of met een maaltijd eeten afkopen.

In oktober – tamelijk laat het in jaar – trokken Jacob en Pieter van der Dussen de Alpen over. Ze waren gezegend met mooi weer, zeker omdat de Brennerpas bekend stond om zijn gure windvlagen en hevige sneeuwval. Hun gids wees onderweg op een bijzondere steen, waar nieuwe kooplieden van Bolzano als ontgroening onderdoor moesten kruipen. Wat zou er met die rots zijn gebeurd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s