Valuta – 18 november

18 november 1649, Bologna, Arnout Hellemans Hooft

Een pistool 32 paoli, of juli; d’Itaeljaensch een juli minder, maer die van Genua en Flortensen gaen als de Spaensche; te Romen alle beij een minder. Een ongaro 18 1/2, te Romen 17. Een scudi is een derdepart van een pistol. Een reael doet te Romen 17 1/2 juli; 5 quadrin gaen der in een bajoc, en 10 bajokken in een juli.

In de zeventiende eeuw kon de waarde van een munt per streek of zelfs per stad verschillen. In Bologna probeerde Arnout Hellemans Hooft de nieuwe wisselkoers te begrijpen. Dit soort fragmenten zijn schering en inslag in reisverslagen. Het zorgt voor heel wat hoofdpijn, niet alleen voor de reizigers zelf, maar ook voor de moderne onderzoeker.

rp-p-ob-16-095.jpg

Verdrijving van de wisselaars uit de tempel, Cornelis Massijs, 1539 – 1544. Rijksmuseum: RP-P-OB-16.095.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s