Een wratje – 5 december

5 december 1649, Rome, Arnout Hellemans Hooft

En op ’t paleijs van Monte Cavallo, in een capel, boven, saegen wij de Paus mis hooren, daer wel in de 30 kardinaelen, en menighte van prelaeten, en ander volk was; doe hij uijt gingh kregen wij van hem de benedictie, en saegen hem perfect, een swaerlijvigh heer, noch taemelijk frisch; hij heeft een vratjen aen sijn kin.

In 1650 werd het Jubeljaar gevierd. Tijdens dat katholieke feestjaar werden alle pelgrims die naar Rome trokken vergeven voor hun zonden. Arnout Hellemans Hooft bracht eveneens een bezoekje. Ook voor een protestant was er tijdens het Jubeljaar heel wat bekijks: statige processies, muziek, kunst en katholiek spektakel.

Op 5 december zag Arnout paus Innocentius X (1574-1655). Hij ontving de benedictie en zag hem van nabij. De paus had een wratje op zijn kin. Op het portret van Velázquez hieronder is echter geen wratje te bekennen.

Retrato_del_Papa_Inocencio_X._Roma,_by_Diego_Velázquez.jpg

Diego Velázquez, Portret van Innocentius X, 1650.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s