Marionetten – 13 december

13 december 1649, Rome, Arnout Hellemans Hooft

Wij gingen buijten de stadt om ’t kasteel St. Angelo, dat daer 3 schone bolwerken heeft, en d’aerd’ is ook wel 3 voet afgegraven om de sterkte vrijer te maeken. Van daer over den Tiber gevaeren, en in’t spel van die poppetjes gegaen, die al geestige mijnen [gebaren] hadden, en al fraeij gesongen wierdt.

In Rome bezocht een educatiereiziger aan niet onaanzienlijke lijst kerken en ruïnes. Ook voor wat lowbrow cultuur was er echter tijd. Na een bezoekje aan de Engelenburcht, trok Arnout Hellemans Hooft de Tiber over naar Trastevere en zag daar een marionettentheater. Misschien zag hij wel de Italiaanse variant van Jan Klaassen, Casperl.

RP-P-OB-205.820

De geschiedenis van Jan Klaassen, Dirk Noothoven van Goor, 1850 – 1881. Rijksmuseum: RP-P-OB-205.820.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s