De kleren van Jeanne – 16 december

16 december 1664, Orléans, Anoniem 1664-1665

’s Anderendaags hebben wij de stadt eens besien, met het kerckhof en de kerck van Ste. Croix, de maille op de wallen van de stadt, die rontsom met groote boomen beset sijn, als oock de gansche stadt van boven die toorn van het stadthuijs, alwaer wij oock saegen het kleet van de Pucelle, sijnde een pagebroeck van root laecken, en boven daer het dick is door gesneden van root en geel en ander root. Het wamber ook doorsneden van geelwit satin.

In december 1664 verbleef een anonieme Friese elitereiziger in Orléans. In het stadhuis vond hij kledingstukken van de beroemde Jeanne d’Arc, La Pucelle: een pagebroek van rood laken en satijnen wambuis.

RP-P-1913-4581.jpg

Jeanne d’Arc te paard, Arnoud Schaepkens. Rijksmuseum: RP-P-1913-4581.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s