Een onnozele doctor – 28 december

28 december 1666, Angers, Cornelis de Jonge van Ellemeet

Den 28 dito wierde ick door de vier professoren van de juridische faculteijt doctor gemaakt, sijnde in de Paepsche kerken St. Innocentie dag, dat seer well met de actie over een quam, want soo misschien den doctor niet innocent en was, soo was altijd de examinatie soo slegt als se immers wesen kost.

Op 28 december 1666 haalde Cornelis de Jonge van Ellemeet zijn bul in de rechten aan de universiteit van Angers. In de kerk werd die dag het feest van de Onschuldige Kinderen gevierd, het martelaarschap van de kinderen van Bethlehem die door Herodes werden gedood. Ironisch, want deze kersverse doctor was naar eigen zeggen helemaal niet zo onschuldig.

1280px-Pieter_Brueghel_der_Jüngere_-_Bethlehemitische_Kindermord

Pieter Bruegel de Oude, Kindermoord te Bethlehem. Wenen: Kunsthistorisches Museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s