Geheimen op de pagina

De meeste reisverslagen zijn doorgaans braaf en moralistisch. Reisgidsen en traktaten spoorden reizigers aan om de beste eigenschappen van buitenlandse culturen over te nemen en zo veel mogelijk te leren van hun Europese reis. Tegelijkertijd werden lezers gewaarschuwd zich verre te houden van het morele verval dat welig tierde in Italiaanse en Franse steden. Een dergelijk advies werd ook Arnout Hellemans Hooft meegegeven in 1649. In tegenstelling tot vele van zijn tijdgenoten, maakt Arnout wel gewag van zijn romantische avontuurtjes in Rome. De grenzen van het toelaatbare worden opgezocht door in een complex codesysteem te schrijven:

Bij 013644840513741661513.* Buijten de Porta del Popolo met 05915624 048626637.* en ‘s avondt met 049374362420413.* en de 20554 64827 19133855 20 31. ( ( ( ( ( (

Hoewel we geen details uit dit fragment kunnen lezen, is het duidelijk dat Arnout schrijft over een prostitueebezoek. De vraag is dan ook hoe zijn leespubliek – een kring van familie en vrienden – met deze passage is omgesprongen. Keek Arnouts moeder uit een goed besef voor decorum gauw een andere kant op? Of waren dergelijke uitstapjes een noodzakelijk kwaad, ondanks de vele vermaningen van strenge vaderfiguren in  reisboekjes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s