Parijs ligt eigenlijk in Egypte

Sommige willen dat dit statje eertijts de naam van Isis soud gehadt hebben, en daardoor Paris, op een fatzoen gebout wesende, hiervan sijn naam soud gekregen hebben als par-isis, so veel als gelijk Isis. Tsij soot is, t is bij veelen een speculatie.

Na zijn promotie in de rechten aan de universiteit van Orleans in 1668, besloot de Hoornse reiziger Gerard Hinlopen een grote reis door Frankrijk te ondernemen. Het resultaat van die trektocht is een lijvig manuscript vol met illustraties en uitgeknipte prenten, een prachtig voorbeeld van een reisverslag. Naast uitgebreide stadsbeschrijvingen vond Hinlopen het ook nodig om hier en daar de naam van een bezochte stad etymologisch te verklaren. Het resultaat is deze mooie pseudo-etymologie. Volgens Hinlopen moeten we de wortels van Parijs eigenlijk in de Egyptische mythologie zoeken. Parijs is ‘par Isis’. Parijs is de stad van de Egyptische godin van de vruchtbaarheid. Mooi.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s