Pest en vuurvliegjes

In 1666 schreef een anonieme auteur over zijn tocht door Duitsland. Het land was getroffen door een ernstige pestepidemie, zodat de reiziger met een grote boog om Nijmegen, Keulen en Bonn heen moest trekken. Buiten Bonn passeerde hij een aantal barakken, “opgerecht voor de pestige menschen, hetwelck miserabelijck om sien was.” Toch gloorde er hoop. Bij het Rijndorpje Hammerstein zag hij iets wonderlijks: vuurvliegjes.

Aldaer sagen wij bij nacht gelijck als vier [vuur] door de lucht swermen, waer van seer verwondert waren, sonderlingh in tijt van pest. Doch ons daer op ondervragende, verstonden het vliegen waren, die in de nacht sich als vier vertoonden.

Journael van mijne reijse door Duytsland, ende Italien, naer Vranckrijck ao. 1660 en 1667. Leiden: UB Leiden, Ltk 2184 [9 juni 1666].

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s