In retrospect

Op 11 juli 1708 vond de slag bij Oudenaarde plaats, een van de vele veldslagen van de Spaanse Successieoorlog.De achttienjarige Fries Johan Vegelin van Claerbergen (1690-1773) woonde op dat moment een mis bij in Den Bosch. Na een korte rondtocht om pachtgeld te innen, gold Den Bosch als de eindbestemming van zijn reis.  Bij nader inzien had Johan  natuurlijk kunnen weten dat er op dat moment zo’n 180 kilometer verderop een slag plaats vond:

s’ Avonts was ’t bedestont. Wij gingen in de kerk. Daer predikte een candidaty van die stadt en t’ geen aenmerkenswaerdig was met sulken yver en sulken expressien alsoo of er tegenwoordig een slag geschiede en hy daer by was. En juist op die uir viel de bataille van Oudenaerden voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s