Gokken in Londen – 6 januari

6 januari 1642, Londen, Pieter de la Court

Den 6 naermiddags ginck ick om de dobbelaers te sien speelen, is in een groote plaets daer wel 20 taefelen syn, moeten haer naer sekere wetten reguleeren, want aen de poort waren enige hellebardiers om de moetwillige te straffen, spelen daer nacht en dach van korsemisse [kerstmis] tot Driekoningen als oock in meer andere plaetsen, my verwonderde seer dat sulcke godtlosheyt soo door publyke authoriteyt toegelaten was, streckende tot schande van Engeland.

Op reis kun je je natuurlijk ook weleens ergens over opwinden. In de winter van 1642 ergerde de Leidse lakenfabrikant Pieter de la Court zich groen en geel aan het ‘goddeloze’ gokgedrag in Londen. Tussen Kerstmis en Driekoningen waren de Engelsen alleen maar aan het dobbelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s