Het wapenhuis van de paus – 8 januari

8 januari 1650, Rome, Arnout Hellemans Hooft

Wij gingen in ’t waepenhuijs van de Paus daer al de waepens seer net waeren; daer waeren een hoopen van die grote musquetten; voorders andere musquetten, spietsen, karbijns en pistolen, om 30000 man te voet, en 5000 te paerdt te waepen: eenige scheutvrije harnassen, en de waepenen [het harnas] van Bourbon, daer men aen ’t rechter been noch sagh waer de koegel met een schampscheut geraekt had, soo dat hij in ’t ander been quetse, daer hij van sturf terwijl hij in ’t beklimmen van de muijr was.

In 1527 werd Rome bestormd door 25.000 Duitse en Spaanse soldaten. De aanval werd geleid door oppermaarschalk Karel van Bourbon, die zelf tijdens de plundering sneuvelde. De aanval was er een grote klap voor de stad en Wikipedia noemt heel wat horrorverhalen. Een eeuw later kon Arnout Hellemans Hooft het harnas van de gevallen Franse aanvoerder bestuderen in het wapenmagazijn van het Vaticaan, waar voldoende wapentuig lag om een leger van 35.000 man te voorzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s