Kalfjes maken – 9 januari

9 januari 1706, Noordzee, Cornelis van der Dussen

De wint N.O., zeilde wij al voort, de zeilen braaf uijstaande. Hadde de Engelse weinigh lust om tost te drinken, want daer al vrij een calfje wiert gemaakt, deses was seer tot ons disavantage, want daer niet wiert gegegeten, omdat de heer Cathegam met sijn vrouwe haer in de koije hielen.

Op 9 januari 1706 verging Cornelis van der Dussen van de honger. Aan boord van zijn schip naar Engeland werd geen maaltijd geserveerd. De hoge heren waren geveld door zeeziekte en konden geen hap door hun keel krijgen. Dat “kalfjes maken”, waar Cornelis het over heeft, is een mooi eufemisme voor overgeven. Veel reizigers op weg naar Engeland kregen te kampen met zeeziekte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s