Kijken naar de koning – 19 januari

19 januari 1656, Parijs, François en Philips de Zoete van Laecke

Nadat wij onze brieven hadden beantwoord, gingen we kijken hoe de koning zijn entree maakte bij de poort Saint-Antoine. Hij was teruggekeerd van Vincennes met 120 nieuwe musketiers, die zijn garde uitmaakten. Deze lui waren zeker goed gekozen. Ze waren uitgedost in een blauwe mantel met grote zilveren kruisen en gouden vlammen eindigend in fleur-de-lis.

Le 19e ayant fait reponse à nos lettres, nous fusmes voir entrer le Roy par la porte Saint-Antoine qui revenoit de Vincennes avec ses nouveaux cent vingt mousquetaires qui luy servent aussi de garde. Certainement ce sont des hommes bien choisis et qui sont couverts magnifiquement, car chacun a une casaque bleuë avec de grandes croix d’argent à flammes d’or qui finissent en fleurs de lis. Par toute la casaque il ya un grand galon d’argent.

De gebroeders De Zoete van Laecke gingen op 19 januari 1656 kijken hoe de jonge koning Lodewijk XIV terugkeerde van zijn verblijf aan de burcht van Vincennes. In zijn gevolg waren 120 musketiers, uitgedost in sierlijke kleding met goud- en zilverborduursel. Het was een uitje om een grote vorst zo zijn entree te zien doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s