Het zwaard van Cromwell – 20 januari

20 januari 1652, Londen, Lodewijk Huygens

Mr. Pieter [quam] bij ons en bracht ons in sijn logement dat 3 of 4 goede kamers zijn en wel gemeubleert aen de voorsijde van het huijs. Hij toonden ons indiaensche pijlen, met een koker daer toe, sijnde een wolfs-huijt; en een degen van de Generael Cromwel, die hij in Schotland altijd gedragen en daerna aen hem gegeven had. Hier stond oock een stoel, die hij seijde van een-hoorn gemaeckt te sijn, en wel 5000 gld. weert te wesen.

Online kun je voor een schamele 85 pond een replica kopen van het zwaard van Oliver Cromwell. Het origineel, dat Cromwell gebruikte tijdens de belegering van Drogheda, is te zien in Royal Armouries in Leeds. Lodewijk Huygens trof het zwaard in januari 1650 in handen van ene meneer Pieter. Ging het om het origineel? De eenhoornen stoel die hij daarna zag, roept op tot was scepsis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s