Staren naar de nonnetjes – 22 januari

22 januari 1675, Rome, Coenraad Ruysch

Naer de middach omtrent half twee sijn wij naer de kerck van St. Sisto gegaen om de ceremonie te sien, dewelke gehouden soude over de dochter van den duca d’Atlanti, dewelke nonne wiert en de ordere van St. Dominicus aennaem. […] Ick hadde het geluck van twee paer seer scoone borsies voor mij te suchten dat de selve niet in alle eer en duecht van een braef cavallier gehanthaeft wierden. Naederhandt quam de vader met syn dochter aen de handt, die soo veel als mogelijck was met groote magnificentie gepareert  [opgesierd] was. Ick beclaegde seer dit jonge scepsel dat boven 18 jaer niet out en heel fraej was, oock soo ick naderhandt gehoort hebbe liever naer de werelt de bruyt soude geweest sijn.

Coenraad Ruysch ging op 22 januari naar de San Sisto Vecchio om een belangrijke ceremonie te zien. De dochter van een plaatselijke hertog zou het klooster intreden. Eeuwig zonde, zo meende hij, want “dit jonge scepsel” was veel te knap om non te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s