Schermen voor de kerk – 27 januari

27 januari 1669, Parijs, Ernst Frederik Vegelin van Claerbergen

Nam ic voor de Abbaye Johan Maurits Bruckman a la Rue St. Marguerit ontrent 11 ueren syn degen met gewelt af, die naer ettelycks geschermutseert te hebben ick hem eyndelyck ontmaeckte, en marcheerde, tot groote spot van jongens en andere menschen sonder draechbant die hy doe in de sack staeck, omdat hy geen degen hadde, en degen.

Op 27 januari 1669 kreeg de Ernst Frederik, telg van de belangrijke Friese familie Vegelin van Claerbergen, het aan de stok met een medereiziger. Voor de Saint-Germain-des-Prés in Parijs wist hij zijn tegenstander “naer ettelycks geschermutseert te hebben” te ontwapenen. De jongen droop zonder degen af. Vaders en reisgidsen keurden het ten strengste af om in het buitenland ruzie te zoeken. Het kwam natuurlijk wel voor. In zijn reisnotities schreef Ernst Frederik dat hij gezien had dat verschillende heetgebakerde “Academisten” in Parijs tijdens een duel het loodje legden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s