Vlees op vrijdag – 2 februari

2 februari 1668, Amboise, Gerard Hinlopen

Den 2 dito quamen savons tot Amboise, 7 mijl. Heeft een sterk kasteel op den bergh, en een schone brugh over de rivier. Hadden alhier vrij enige moeijte met den hospita, alsoo t vrijdagh was, overt vlees eten.

Een van de meest gehoorde klachten van Nederlandse reizigers – na bedwantsen, hobbelige wegen en slecht weer – was dat er in Frankrijk en Italië op vrijdagen geen vlees werd geserveerd. Een groot gebrek als je de hele dag onderweg was geweest. Sommige reizigers wisten zelfs speciale gezondheidsverklaringen te ritselen om onder dat gebruik uit te komen. Ook Gerard Hinlopen, die een tocht maakte langs het Loiregebied, klaagde erover dat zijn hospita niet gediend was van vlees op vrijdagen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s