Op bezoek bij de dode hertog – 14 februari

14 februari 1599, Blois, P.C. Hooft

Alhier is een schoon speelhuis, daer Henrij de Derde de Staten beriep, met enen schonen hof, daer het beelt stat van een hinde, dat daer elders gevangen soude wesen, met horens soo groot als een hardt heeft. Hier hebben wij gesien de camers daer den hartoch & cardinal van Guise omgebracht sijn […]

Op 14 februari 1599 bracht P.C. Hooft een bezoekje aan het chateau van Blois. In een van de kamers werd elf jaar eerder de hertog van Guise en zijn broer vermoord door de garde van koning Hendrik III. Dat bloederige verhaal ging als een lopend vuurtje rond. Franse pamflettisten die wegens religieuze motieven tegen de troonsbestijging waren geweest, betichtten Hendrik II onder andere van lafheid, tirannie, verraad, familiemoord, atheïsme en ketterij (?), sodomie (??) en duivelsaanbidding (???). In Engeland dramatiseerde Christopher Marlowe het verhaal in The Massacre at Paris, waarin het zoontje van de hertog het lijk van zijn vader inspecteert en de kwaadaardige koning zich loopt te verkneukelen (altijd leuk die Marlowe). 

Het kasteel van Blois werd in de tussentijd een lugubere trekpleister, waar bezoekers konden griezelen met de moord van de hertog. Dat verhaal nam door vet aangezette overleveringen en dramatiseringen steeds gruwelijkere proporties aan. Volgens een anonieme reiziger uit 1683 was er zelfs sprake geweest van een soort duivelse gehaktmolen om de hertog van kant te maken. Dat soort horrorverhalen weet P.C. Hooft ons te besparen, maar hij nam tijdens zijn rondtocht langs de Loire zeker een kijkje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s