De paus is ziek – 27 februari

27 februari 1675, Rome, Coenraad Ruysch

Woensdach den 27en sijn wij des naermiddachs met de heere Voet naer St. Sabina gereden, meijnende dat wij de seer solemneele cavalcade [plechtige ruiterstoet] van den paus souden sien, doch dewijle dese heijlicheid veele dingen gewent is te doen die voor desen onbekent sijn geweest, soo heeft oock de eerste dese cavalcade naer gelaeten, vreesende van lucht een wint in sijn blaes te sullen vatten. Niet te min saegen wij veele dames, cardinaelen, prelaeten, prince, cavallier, rijck en arm dat al om de selve redenen op de been was en sijn sentiment vrij uyt seijde, want alle de voorgaende pausen hebbe noijt gemanqueert oock noijt den desen als op dese mael van den woensdach van de assche dese ceremonie waer te neemen.

Op Aswoensdag 1675 bezocht Coenraad Ruysch de Basilica di Santa Sabina, waar de paus zijn opwachting zou maken. Clemens X (1590-1676), die aan jicht en allerlei andere kwaaltjes leed, kon tot grote frustratie van het publiek niet bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s