Een kardinale begrafenis – 4 maart

4 maart 1700, Rome, Jacob en Pieter van der Dussen

Desen dag wierden de exsequien [lijkplechtigheden] gesongen over den overleden cardinaal Casanatta. In de kerk van Minerva lijt het lighaam op een bedt van parade, met standaarts op de hoeken, daar den overleden sijn wapens in staan. De kerk was van binnen, mitsgaders het fasciaat gans met swart daar doodsbeenderen en hoofden opgeschildert waren, behangen. Twee reijen met flambouwen occupeerde de lengte. Tegen ’t choor aan wiert het doodelick sang gesongen in presentie van een meenigte cardinalen, die in’t inkomen ieder het lighaam met wijwater besproeijen, en kort gebedt doen.

Op 4 maart 1700 bezochten de broers Jacob en Pieter van der Dussen de Basilica di Santa Maria sopra Minerva, op een steenworp afstand van het Pantheon. Daar kwamen de Romeinse kardinalen bijeen om het lichaam van hun overleden collega Girolamo Casanata (1620-1700) te zien en te eren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s