Astronomie in de kerk – 15 maart

15 maart 1724, Bologna, Jan Alensoon

In deese kerk is iets fraaijs, raakende de astronomie, naamentlijk een seer lange meridiaan-linie (of middag-linie) alwaar de son, sijn straalen werpende door een klijn gaatje in een sij-wulf van de laage panden van de kerk, op de vloer net aanwijst den middag en wat dag van de maand het is, geïnventeert door Joannes Dominicus Cassinus. Op de grond, onder het gatje daer de son doorschijnt, staet in een sark: Linea meridiana a vertice ad Tropicum Capricorni [meridiaanlijn loodrecht op de Steenbokskeerkring].

In Bologna bracht Jan Alensoon een bezoekje aan de Sint-Petroniusbasiliek waar de astronoom Giovanni Domenico Cassini een grote zonnewijzer had aangebracht. Op de grond kon de reiziger de datum aflezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s