Heilig Avondmaal – 1 april

1 april 1657, Charenton-le-Pont, Philips en François de Zoete van Laecke

Op 1 april namen we deel aan het Heilige Avondmaal in Charenton, waar we de hele dag zonder eten of drinken verbleven. Men doet de ceremonie op een andere wijze dan in onze regionen. We staan samen terwijl de voorganger in de Bijbel de plaatsen vermeldt die eigen zijn aan deze heilige viering en hij zingt de psalmen, die wij weer terug zingen. Er zijn ook twee tafels en twee ministers, omdat er veel communicanten zijn. Niettemin is alles zo goed geregeld, dat er geen sprake kan zijn van ongemak of wanorde.

Le 1 d’avril, nous participasmes à la sainte Cene à Charenton, et nous y demeurasmes toute la iournée sans boire ni manger. On fait la ceremonie d’une autre façon qu’en nous quartiers, car on communie debout, pendant que le chantre de l’eglise list dans la Bible les endroicts qui sont propres à cette saincte action, et qu’il fait chanter des Pseaumes qui y reviennent. Il y a aussi deux tables et deux ministres, car il y a grand nombre de communiants. Tout est neanmoins si ben disposé, qu’il n’y arrive ni embarras ni desordre.

Op 1 april gingen de broers Philips en François de Zoete van Laecke naar de protestantse kerk in Charenton-le-Pont, een stadje bij Parijs waar de hugenoten hun geloof beoefenden. Daar vierden zij het Heilig Avondmaal.

RP-P-OB-72.877

Veues et Perspective du Village et du Pont de Charenton, Israël Silvestre, 1631 – 1691. Rijksmuseum: RP-P-OB-72.877.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s