Mirakelen in Mainz – 23 april

23 april 1653, Mainz, Vincent Laurensz. van der Vinne

Wij sijn den 23 april (als geseght is) tot Mentz gekomen en wat aenbelanght die stat weet niet als ’t voor verhaelde daer van te seggen, sal alleen een staeltje van mirakelen hier tot memorije bij voegen. Hier soude anno 1020 geschiet sijn, namentlijck dat een kruijs swevende boven een schip van Keulen tot Ments door de lucht is gekomen en hem op de aerde tot Ments aen ‘twaeter, alwaer het afgekonterfeijt staet, nederwierp. […] Noch een ander mirakel dat van meerder aensien is, sal ick hier bij doen. Buijten Ments inde kerck van ’t Heilighkruijs wert het bloet vertoont dat uijt het beelt van een gekruijsten Christus, uijt de heijlighe moeder en Sint Jan liep, als int jaer 1383 eenen Gaspar Schelkrop, die beelden met sijn degen gehouwen en gestooken heeft.

De Haarlemse kunstschilder Vincent Laurensz. van der Vinne bezocht in april 1653 de Duitse stad Mainz. Daar noteerde hij twee legenden, een van een zwevend kruis, de ander van een bloedend Christusbeeld.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s