De pen van Lipsius – 6 juni

6 juni 1672, Halle, Jacob Gronovius

Sijnde de tweede Pinxsterdag, omtrent ’s middags vertrocken van Brussel, door Drogenbosch en Eyseghen tusschen 2 en 3 uyr te Hal gekomen, alwaer gesien de bekende kerke, en daer in onder andere de goude penne van Lipsius, nevens een marmer, waar in hy self uytgehouwen.

De geleerde Jacobus Gronovius, hoogleraar Grieks en geschiedenis in Leiden, reisde in 1672-1673 naar het hof van Spanje. In de Sint-Martinusbasiliek van Halle zag hij de zilveren (!) pen van de beroemde collega-geleerde Justus Lipsius. Lipsius had hier de Diva virgo Hallensis, de geschiedenis van de heilige maagd van Halle.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s