Franse varkens – 15 augustus

15 augustus 1700, Parijs, Pieter de la Court van der Voort

Terwyl de andere vrinde eergisteren in de commedie, ginge neef Venlo en ik de stad prente besigtigen, dog denke niet hier eenige prente te koopen, weinig frays heb ik gesien en horribel geld. En om te zien hoe veel die varkens overloofde, vroege ik naar de prent van de Bataillie [strijd] van Alexander met Darius, die my te Leyden f. 63 gulden koste. Voor desen dorsten my vyfentwintig pistolen eysche, zynde viermaal zoo veel, zoodat ik niet denke, hier iets te koopen.

Verschillende Nederlandse reizigers klaagden over de hoge prijzen in het buitenland. De rijke textielfabrikant Pieter de la Court van der Voort (1666-1740) maakte in de zomer van 1700 een tripje naar Parijs, samen met zijn twaalfjarige zoontje Allard en een jonge neef. In een brief aan zijn echtgenote Sara Poelaart foeterde hij op de Franse “varkens”, die het viervoudige vroegen voor een mooie prent.

RP-P-OB-67.630A.jpg

Alexander de Grote bij de familie van Darius, Gerard Edelinck, naar Pierre Mignard (1612-1695), 1666 – 1707. Rijksmuseum: RP-P-OB-67.630A. 

Een gedachte over “Franse varkens – 15 augustus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s