Turken in zicht – 16 augustus

16 augustus 1670, voor Alicante, Gerard Hinlopen

Tegen den middagh recht voor uyt 7 seylen met opgegyde seylen op ons leggen te wachten, dewelke wy voor Turken aansagen, temeer dewyl alhier recht in haar vaarwater waren; waarom terstont kisten en koyen wierden geburgen, de kogels en de kneppels boven gehaalt en in de kranssen gelecht, daar voortaen altyt in bleven, en alles tot slaen gereet gemaakt (…). Ny dewyl naderden, soo vernamen dat die 7 schepen waaren 6 Engelsche oorlochschepen en een kits, met welken wy op den avont gelyk tot Alicanten aanquamen, saluerende elckandren behoorlyck, als ook den stat, sonder te werden beantwoort.

De bemanning met wie Gerard Hinlopen in 1670 naar Spanje voer, maakte zich gereed om te vechten. In de verte hadden zij vijandige Ottomaanse schepen gezien. Bezittingen werden opgeborgen en wapens werden gereed gemaakt. Uiteindelijk kwam Hinlopen met de schrik vrij. Aangekomen in Alicante bleek het vals alarm.

Schermafbeelding 2018-08-14 om 14.13.45.png

Tekening van Alicante, gemaakt door Gerard Hinlopen in 1670.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s