Hugenoten – 23 augustus

23 augustus 1683, Parijs, Balthasar Bekker

Waartoe ik echter, die den meesten haast hadde, niet gereed kon zyn, sonder eerst den eenen of anderen predikant van Charenton te spreken. Sr. Horthemels braghter mij bij twe, waaraf d’eerste monsr. Pierre Allix was, een doorgeleerd man, in’t herte syner jaren, minsaam, en bij de Gemeente seer geacht, wien wij ook 8 dagen te voren hoorden prediken. (…) Hem ondervragende na den gemeenen toestand onser kerken in dat Koninkryk, verstond ik, dat van bijna 1300 Preekhuisen, ruim 500 verwoest waren.

Predikant Balthasar Bekker (1634-1698) maakte in 1683 een reisje naar Engeland en Frankrijk. Tijdens zijn verblijf in Parijs woonde hij de protestantse mis bij in het nabijgelegen dorpje Charenton-le-Pont. Toen hij de predikant van Charenton vroeg hoe het ervoor stond, was het antwoord grimmig: al vijfhonderd kerken waren reeds verwoest. Dat alles was prelude voor de Revocatie van het Edict van Nantes. Twee jaar later tekende Lodewijk XIV het Edict van Fontainebleau en werd de protestantse geloofsvrijheid definitief beknot. Hugenoten vluchtten en masse het land uit. Deze Pierre Allix (1641-1717) trok in 1685 naar Engeland.

RP-P-1896-A-19368-1049.jpg

Protestanten vluchten uit Frankrijk na de herroeping van het Edict van Nantes, 1685-1686, Jan Luyken, 1696. Rijkmuseum: RP-P-1896-A-19368-1049.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s