Een vriend sterft – 30 augustus

30 augustus 1657, Parijs, Philips en François de Zoete van Laecke

Op 30 augustus, de dertiende dag van zijn ziekte, bezweek de heer Herbert. Hij was vroom en sterk van geest en ontving van de heer Drelincourt en van ieder van ons de juiste aansporingen en gebeden, die wij deden met ongekende hartstocht en zekerheid. Tot een half uur voor zijn dood hield hij zijn testament voor zich. Hij wees zelf de executeurs aan en vroeg hen om de heer Brunel vierduizend francs te schenken, zijn bediende tweehonderd livres, enzovoorts. […] Hier ziet men wat een mens vermag en dat men nooit prat mag gaan op zijn kracht of jeugdigheid. Als het uur is geslagen, kan men daar niet aan ontsnappen. We zijn hier zo door geraakt. We zagen hem als een van onze broers en zouden hem graag als broer hebben gehad, want hij had goede kwaliteiten. Bovendien hebben we een groot gedeelte van onze tijd aan het college samen besteed, waar een vriendschap opbloeit die alleen gescheiden wordt door de dood.

Le 30e, le Sr. Herbert expira sur le midy, treizieme iour de sa maladie, pieusement en fort resolu, recevant les bonnes exhortations et prierer du Sr. Drelincourt et les nostres avec une ardeur et constance non pareilles. Il conserva le iugement iusques à un demi-quart d’heure avant sa mort, il confirma ses legats de son propre mouvement, et ayant dit qu’il prioit ses tuteurs de reconnoistre le Sr. de Brunel de quatre mille francs, son valet La Rivière de deux cents livres, etc. […] On voit par là ce que c’est de l’homme, et qu’on ne doit pas se glorifier ni de ses forces, ni de sa jeunesse, car quand cette heure est venue, il n’y a personne qui y puisse resister. Nous en sommes tellement touchés que nous ne le sçaurions estre davantage pour un de nos freres, aussi l’aimons-nous comme s’il l’eust esté, car il avoit des qualités qui nous y obligeoient, outre que nous avions esté eslevés ensemble une bonne partie de nostre bas aage au college, oü l’on contracte cette forte amitié qui ne finit qu’avec la vie.

Op 30 augustus 1657 bezweek de jonge reiziger Herbert aan een slepende ziekte. Zijn vrienden, de broers Philips en François de Zoete van Laecke, waren verdrietig en prezen hem als een broer. Hun tutor, Antoine de Brunel (1622-1696), heer van Saint-Maurice-en-Trièves, ontving een forse som geld. Wie deze (Engelse?) Herbert is weet ik niet. Hoe hij in contact stond met deze verarmde hugenootse tutor evenmin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s