De enige protestant – 1 september

1 september 1683, Leuven, Balthasar Bekker

Wy quamen tot Leuven ten 9 uren ’s morgens, en gingen in de Roopoorte achter S. Pieters kerk, daar ’t niet breet was. Seker Spaensche stoelmaker, Dirk Vrythof genaamd, de eenigste van ons geloof in de stad, woont daar naast de deur, met wien ik zedert 5 jaren kennis gemaakt hadde. Dese man ontving ons met groote blydschap. Hy is al te wel gegrond in kennis om niet standvastig te zijn. Syn pleit [rechtzaak] dat hy eenige jaren lang met de gilden had moeten uitstaan, hoopte hy nu haast te winnen; en hij haddet wel van doen.

In september 1683 keerde predikant Balthasar Bekker via de Zuidelijke Nederlanden terug naar huis. In Leuven bezocht hij een oude vriend. Volgens Bekker was het de enige protestant in de stad, een man met een gezond verstand die daarom nooit zou bekeren.

Een gedachte over “De enige protestant – 1 september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s