Kermis in Londen – 3 september

3 september 1629, Londen, Abraham Booth

Den 3en September op St. Bartholomeidach – wanneert binnen London kermisse es – sagen den marischal [marshall] ofte overste van de constapels [constables] der stadt, sittende op een cierlyck toegemaeckt paert ende hebbende een gulden regimentstock in de handen, sijne verthoninge – die alle jaren op desen dach pleegt – doen. Hadde behalve syne dienaers voor hem rijden 9 stadstrompetters, die voor de meijers [mayors], aldermans [aldermen] ende andere voorneme van de regieringe haer huysen opgeblaesen hebbende, daernae deselve gelyckelijck geleyde in de Morefields, alwaer om prysen – die den maijer aen den overwinner uytdeelde – voor den meijer, aldermans ende sheriff – alle gecleet met rootscharlaeckensche rocken – mitsgaders voor denselven maerschalck ende andre van de regieringe met haere vrouwen bij extraordinaire worstelaers geworstelt wiert met toeloop van duysenden menschen om te sien.

Abraham Booth (1606-1636) reisde tussen 1628 en 1630 naar Engeland. Hij was predikant in het gezantschap van topdiplomaat Albert Joachimi, die in Londen geschillen moest beslechten tussen de VOC en de Britse Oost-Indische Compagnie.

Tussen de besprekingen door bekeek Abraham de Bartholomew Fair, een van de populairste kermissen van het land die al sinds de twaalfde eeuw werd georganiseerd. Booth beschreef de ceremoniële opening en een drukbezochte worstelwedstrijd.

1280px-Microcosm_of_London_Plate_008_-_Bartholomew_Fair_(colour)

Illustratie van de Bartholomew Fair uit het boek Microcosm of London (1808).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s