Doornik geeft zich over – 8 september

8 september 1709, Doornik, Johan Vegelin van Claerbergen

Daer op gingen de heeren met haer gevolg in de citadelle, alwaer wij de miserie selfs sagen, want alles was soo geruineert dat men geen voetstap kon doen, sonder door de ruinen van huisen, stukken van bomben, steenen, en gaten in de gront door de bomben gemaekt geincommodeerd te werden.

In de zomer van 1709 vocht de Friese Johan Vegelin van Claerbergen (1690-1773) mee aan het front. Johans brieven aan zijn vader Hessel zijn aan ons overgeleverd. Daarover schreef ik al eerder. Het geallieerde leger probeerde vanaf eind juni de stad Doornik in te nemen. Na een beleg van negentig dagen viel Doornik. Johan stapte de stad binnen en zag de schade die de hevige bombardementen hadden aangericht.

RP-P-1904-1435.jpg

Verovering van Doornik, 1709, Johann Jakob Kleinschmidt, Rijksmuseum: RP-P-1904-1435.

 

 

Een gedachte over “Doornik geeft zich over – 8 september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s