De studieziekte – 13 september

13 september 1629, Londen, Abraham Booth

Des nachts daeraen heeft eenen Tristan l’Heremite – synde van goeden huyse uyt Brabant, doch door te veel studerens tot verval van sinnen geraeckt – sichzelven verhangen, synde noch s’avonts te vooren by ons ten eeten geweet, alhoewel in sijn gealtereert [veranderd] gesicht de desperatie te speuren was. De redenen hem hiertoo beweecht hebbende presumeeren geweest te sijn, omdat hij te voren seecker verhael van den tocht van de vyandt op de Veluwe, tot Antwerpen gedruckt ende seer partiael luydende, ten versoecke van sekeren drucker int Engels getranslateert hebbende, waerover den ambassadeur syne clachten gedaen ende den drucker geapprehendeert synde, den desperaten sich quader gevolch geimagineert heeft.

Tijdens zijn bezoek aan Londen maakte Abraham Booth de zelfmoord van een bekende mee. Volgens de reiziger had de man een akkefietje gehad over zijn vertaling van een pamflet, maar wat impliciet meespeelde wat ongetwijfeld dat hij ‘door te veel studerens tot verval van sinnen geraeckt’ was.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s