Ik kon de aartsbisschop aanraken – 21 november

21 november 1641, Londen, Pieter de la Court

Den 21 ginck ick met Mr Piere Colier des voormiddachs in den Towr om den aertsbisschop William Laud te sien soo als hy in de kerck was, waertoe ick soo dicht by hem ginck staen de gantsche predikatie dat hem wel met de hant soude hebben konen bereyken, die my docht wel 4 vingers korter van persoon was dan ick, maer vet en dick groot van hooft, lanck van aensicht en wat ingevallen, bruyn van ogen, hooch van wynbrauwen, gerimpelt van vel naetslach van thooft grys van haer en de baert die kort en spitsachtich als oock de knevels, out soot scheen omtrent 65 jaer. Op syn hooft was een swart vellipen kapken dat oock syn ooren bedeckten waerop hy een swarte hoet hadden. Een kort lobbeken als de vriesen draegen […] voorts hadde hy een swarten syde grofgreynen rock met vellip gevoert die wel een half elle te lanck was ende van syn dienaer opgelicht ende gedraghen wert.

Tijdens zijn verblijf in Londen bracht de Leidse linnenkoopman Pieter de la Court een bezoekje aan de Tower. Daar woonde hij de mis bij van aartsbisschop William Laud (1573-1645), die tijdens het politieke steekspel tussen koning Karel I en het Engelse parlement beschuldigd werd van landverraad en gevangen werd genomen. Dat conflict mondde uit in de Engelse burgeroorlog. Te oordelen aan De la Courts beschrijving had de Tower Laud geen goed gedaan.

NPG 171; William Laud after Sir Anthony Van Dyck

Portret van William Laud. National Portrait Gallery.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s