Een land van sinaasappels en citroenen – 9 december

9 december 1660, Den Haag, Philips Doublet aan Christiaan Huygens

Terwijl ik dit schrijf, ontvangt mijn vrouw een brief van broer Lodewijk, geschreven op de negende van vorige maand in de haven van St. Antonio in Biskaje. Tot nu toe zijn zij geen ongemakken tegengekomen. Hij schrijft veel over de schoonheid van de streek en hoewel hij er nog niet veel van gezien heeft, is de hele streek in dit seizoen vol met sinaasappel- en citroenbomen, beladen met bloemen en fruit.

Pendant que j’escris cecij ma femme recoit une lettre du frere Louijs escrite a la Rade de St. Antonio en Biscaije le neufjesme du mois passé. Jusques la ils estoient venus sans aucune jncommodité. Jl escrit beaucoup de la beauté du paijs, quoij qu’il en ait encore fort peu veu, tout le paijs ou ils sont est tout pleijn d’orangers et citroniers charges de fleurs et de fruict, en la saison ou nous sommes.

In de winter van 1660 waren de gebroeders Huygens op reis. Christiaan bezocht Frankrijk en Engeland, waar hij onder andere de kroning van Karel II bijwoonde. Lodewijk, de jongste zoon, reisde als gentilhomme mee met een gezantschap naar het hof van Madrid. Hun zus Susanna (1637-1725) bleef thuis en werd per post geïnformeerd over hun belevenissen. Zwager Philips Doublet (1633-1707) speelde die berichten door.

Lodewijk was erg gecharmeerd van de Baskische natuur. Zelfs in dit koude seizoen droegen de sinaasappel- en citroenbomen volop fruit.

SK-A-199.jpg

Stilleven met zilveren kan en porseleinen kom, Willem Kalf, 1655-1660. Rijksmuseum :SK-A-199.

Een gedachte over “Een land van sinaasappels en citroenen – 9 december

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s